-20%

Mai Manó Ház

20% az egyszeri alkalomra érvényes felnőtt/diák/nyugdíjas belépőjegyre

Mennyiségi korlát: nincs

Más kedvezménnyel nem összevonható, szervezett programokra nem érvényes (pl. épületbejárás, tárlatvezetés, kerekasztal beszélgetés stb.)

A kedvezmény 2025.01.31-ig érvényes.

MAI MANÓ HÁZ

A Mai Manó Ház egy XIX. század végén épült műteremházban működik, amelyet Mai Manó (1855–1917) császári és királyi udvari fényképész építtetett. A nyolcszintes, neoreneszánsz műemléképület a magyar fotóművészeti élet központja. Kortárs és történeti, hazai és nemzetközi trendeket bemutató, egyéni és csoportos fotográfiai kiállítások rendezésén túl, elkötelezett a magyar fotográfiai kultúra fejlesztése és terjesztése iránt.

A HÁZ TÖRTÉNETE

Mai Manó 1893/94-ben építtette fel nyolcszintes műterem- és lakóházát. Fényképészmester, szakíró, a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselője, a kor szakmai közéletének egyik tekintélye, A Fény című lap (1906) alapítója és főszerkesztője volt. A ház nem csak a belső terein, de a díszes, neoreneszánsz homlokzatán keresztül is a fotográfia nagyszerűségét hirdette. A földszint és a félemelet közötti fényképezőgépet tartó majolika puttók, vagy a III. emeleti, a fotográfiát mitologizáló homlokzati festmények, mind ezt a célt szolgálták. Mai Manó műterme 1931-ig, közel négy évtizedig működött a Házban, majd 1944-ig az Arizóna mulató költözött ide, és a II. világháború után különböző intézmények és cégek székhelye lett. A napfényműterem helyreállításakor, 1996/97-ben kerültek elő a freskók, melyek évtizedekig a fehér tapéta alatt bújtak meg. Ezek valaha háttérül szolgáltak a fotografáláshoz. 1996-ban nyilvánították a házat műemlékké, különleges architektúrája, ornamentikája és ipartörténeti jelentősége miatt.

www.maimano.hu

Szeretnéd ezt a kedvezményt beváltani?

Ha van budapesti lakcímkártyád, nincs más dolgod, mint letölteni az appot, és regisztrálni!

Letöltés